Direktlänk till inlägg 23 augusti 2007

Depression

Av Fester Bestertester - 23 augusti 2007 22:19

Av Staffan Olofsson


Många sägs i dag lida av depression och nedstämdhet, och ännu fler lever i en till synes fatalistisk tillvaro. Ungdomar har ätstörningar, paranoia och social fobi, klarar sig inte i skolan (vars nivå ständigt når nya bottnar), "hatar" sina föräldrar, ja, det är helt enkelt inte bra.

Varför är det så? Kan det vara den kulturella degenerationen? Är skälet kanske folkets brist på ideal och framtidsutsikter? I sådana fall: varför? Den utbredda demokratiseringen och humanismen gör att folk inte kan kränka, tycka och tänka. På det sättet har människorna blivit ryggradslösa, inte vågat stå upp för sina tankar och åsikter, vilket i sig lett till ett försvinnande av dessa tankar och åsikter. Folket lever för dagen, för att konsumera, inte för att skapa. Den skapande processen är den process, vars egentliga existens ger mening åt livet: i tanke och handling. Utan ideal är inget meningsfullt liv möjligt.

När dessa saker - tanke, handling och ideal – saknas, förlorar det mänskliga livet sin mening, och i stället hamnar människorna i en tillvaro där ingenting skapas eller över huvud taget görs. Man lever för att tjäna pengar (för att "skapa bra levnadsförutsättningar") och för att... ja, vad? Varför lever man? Hur kan en människa leva utan ideal, utan drömmar? Svaret är att människan inte kan göra detta - och resultatet är en obotlig fatalism, där existensen begränsas till att varje dag gå till jobbet och möjligen spendera ett par minuter "kvalitetstid" med det enda man kommer att lämna åt eftervärlden.

Det är idealen som saknas, drömmarna, viljan. Å andra sidan - hur kan en vilja till någonting existera om inget mål finns? "Ja, nu vill jag göra det här! Men... vad?" Denna fatalism botas i dag med "terapi" och verkningslösa mediciner, givetvis utan något som helst resultat - utom möjligen en viss placeboeffekt, som endast tillåter människorna att återgå till sin vardagliga tillvaro. Vad kan man då egentligen göra åt detta?

Framför allt handlar det om den ickeexisterande samvaron med andra människor, och på sådant sätt det kulturella förfallet. Kultur upprätthålls genom skapande, och människor utan motivation är inte förmögna att skapa. Svensken har blivit en ensam varelse (Fredrik Lindströms idiotiska förklaring om att byarna låg på stora avstånd förr har ingenting med saken att göra), och detta har skett på senare tid. Man diskuterar inte längre, man är inte tillsammans med andra. Och visst skulle en sådan utveckling leda till någonting positivt. Det är gemenskapen som saknas.

En annan sak, som på sistone blivit någonting jag märkt, är den totala bristen på disciplin, både i skolor (mot underordnade elever) och mot sig själv. Det är näst intill förkrossande att se människor göra sina liv till helveten just genom brist på disciplin. Människor kontrollerar inte sitt intag av mat, alkohol, sötsaker - det är givetvis småsaker, men de symboliserar någonting större. Endast individen själv kan göra någonting åt problemen, inte någon annan, men människorna förstår inte detta.

Disciplinen har också försämrats i skolor, där ungdomarna löper fritt och är uppkäftiga mot lärare, som egentligen borde representera vetande, men sällan gör det, och som egentligen skall föreställa deras överordnade, som de skall lyda! "Elevdemokrati" har blivit en term, som vilt slängs med, och lärarnas makt och auktoritet minskar för var dag. Man går inte till lektioner, motiverar sig inte. Skolan bör vara en plats där man samlar vetande, inte sitter vid en dator och surfar.

En människa behöver harmoni för att uträtta saker, men hur kan en människa uppleva harmoni när hon lever i en värld av individualism, föroreningar och svek? Naturalismen, den holistiska syn som integrerar människan med naturen, är den väg människan borde gå, eftersom endast den kan garantera sann harmoni, och i det motivation. Att integreras med en evig kraft är den garanti för harmoniskt leverne människan behöver. Naturen består alltid när civilisationer faller, människor dör, kulturer försvinner. Naturen finns där för evigt. I denna kraft finns det människan alltid sökt efter - ett mål, ett ideal. Att kriga för helheten (som naturen på ett fantastiskt sätt representerar) är det högsta av mål. Men det återstår för människan att finna.

Det är vad som saknas: idealism, gemenskap, disciplin och harmoni. Individen har slutat att ingå i en gemenskap, har blivit en egen varelse utan verklighetsinsikt, motivation, ideal och självkontroll.


 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Fester Bestertester - Onsdag 23 sept 21:36

Det har blivit modernt att gå runt med skägg. Vältrimmade skägg, buskiga skägga, vita skägg, svarta skägg. Jag gör det själv, men bara eftersom jag är för lat för att raka mig, men gjorde det i helgen, så nu ser man ut som man ska igen. Det är en t...

Av Fester Bestertester - Onsdag 23 sept 20:40

Jag satt med polarna på Stortorget, vår oas, en fin plats att sitta och dricka på. Jag köpte en öl och ett kvarter brännvin och fick i mig allt. Men jag bjöd Mannen med det illröda ansiktet på en hutting, han hade lite dåligt med dricka. Finske man...

Av Fester Bestertester - Onsdag 23 sept 20:26

Jag sitter i Nils-Eriks vardagsrum, i hans fåtölj, och mumsar på delikata punschpraliner och till det dricker jag Xanté och punsch. Nils-Erik sitter i soffan bredvid och vi har det så bra. Vi röker, dricker och äter. Ute i köket är våra stolliga frun...

Av Fester Bestertester - Onsdag 23 sept 20:16

"Ska vi plocka medicin i mitt kök, du och jag, wow, wow, wow. Ta vad du vill ha." Nej, jag tror bestämt jag går och lägger mig. All benso jag tagit har gjort mig trött. Men törs jag missa Clozapinet en dag till. Blev ingen i helgen eller igår. Då bli...

Av Fester Bestertester - Onsdag 23 sept 19:57

Jag ska få en spårvagn att spåra ur, sedan spränger jag en XXX på stadsbiblioteket. Något stort måste ske och det kommer att ske redan inatt. Jag har tröttnat att leva på samhällets baksida, att tvångsmedicineras (injektioner) och att behandlas som p...

Presentation

Fråga mig

29 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2007 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Käftsmällen med Blogkeen
Följ Käftsmällen med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se